Національний
Університет
кораблебудування
імені адмірала Макарова Офіційний сайт

Тривога на карантині: результати дослідження

Тривога на карантині: результати дослідження

Людина протягом свого життя переживає величезну кількість емоцій, почуттів, станів. Всі вони є важливими та відіграють певні функції у психіці. Однією із базових емоцій є страх. Страх – це дуже корисна емоція, саме вона забезпечила людині виживання. Але в сучасних реаліях, коли ми не маємо кожного дня боротися за життя, страх грає з нами злий жарт. Відбувається це завдяки нашій уяві, яка змушує відчувати небезпеку там, де її фактично немає. Страх лежить в основі тривоги. Тобто тривога виникає тоді, коли в голові з'являється думка про щось небезпечне. Але підґрунтя для цього створює саме страх, що може трапитися щось жахливе.

Власне, оця думка і запускає ланцюжок переживань, які змушують людину страждати від тривоги.

Враховуючи, що зараз епідеміологічна ситуація в Україні та світі складна та непередбачувана, у людей виникає ще більше приводів для тривожності. Цим обумовлюється актуальність дослідження «Оцінка рівня тривоги під час карантину», яке було проведене за ініціативи викладача кафедри соціально-гуманітарних дисциплін А. В. Ткаченко та фахівця кафедри соціально-гуманітарних дисциплін М. В. Челушкиної.

Генеральна сукупність вибірки склала 1600 осіб, що обумовило вибіркову сукупність у 310 осіб. Всього у дослідженні взяли участь 330 респондентів, отже вибірка є репрезентативною.

В якості гіпотези було висунуто припущення, що рівень тривоги після введення карантину у людей зросте. Оскільки необхідно було визначити саме рівень тривоги, а не лише її наявність або відсутність, у дослідженні було використано метод шкалювання.

Опитуваним було запропоновано визначити свій рівень тривоги по шкалі від 0 до 10, де 0 – абсолютний спокій, 10 – дуже сильна неконтрольована тривога, паніка. Необхідно було визначити рівень до та після введення карантину (гістограма 1 та 2). Отримали наступні дані: до введення карантину не відчували тривогу (тобто вона була на позначці 0) – 60 опитаних (18,2% від загальної кількості), після введення карантину цей показник знизився до 23 осіб (7% від загальної кількості). Якщо взяти середню позначку на 5 балів, то до введення карантину тривогу на цьому рівні відчувала 31 особа (9,4%), після введення карантину їх кількість зросла до 58 осіб (17,6%). В середньому тривога зросла у показниках шкали від 4 балів до 8. Найбільш сильну тривогу на 10 балів до введення карантину відчували 2 опитаних, після введення карантину 4.

Тривога на карантині: результати дослідження

Гістограма 1

Тривога на карантині: результати дослідження

Гістограма 2

Таким чином підтвердилася основна гіпотеза про значне зростання рівня тривоги після введення карантину.

Як видно на діаграмі 1 до введення карантину тривогу відчували 32,4% опитаних. Більше половини (55,8%) тривогу не відчували.

Тривога на карантині: результати дослідження

Діаграма 1

Досить цікавими були отримані дані стосовно роботи від час карантину. Діаграма 2 демонструє наступні дані: 20,6% продовжує ходити на роботу; 42,1% працюють віддалено; 6,4% втратили роботу. 

Тривога на карантині: результати дослідження

Діаграма 2

Що стосується рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, найбільше дотримаються наступних: 270 опитаних при виході на вулицю вдягає маску, 264 респонденти тримають дистанцію, 234 знаходяться вдома на самоізоляції, 201 часто миють руки. Знайшлися і ті, хто не вірить в існування вірусу, таких у опитуванні було 14 респондентів (гістограма 3).

Тривога на карантині: результати дослідження

Гістограма 3

Дані свідчать про те, що люди намагаються знизити свій рівень тривоги. Найбільш ефективним на думку респондентів виявилися такі методи: на першому місці – спілкування з близькими, на другому – прослуховування музики, і на третьому – відволіктися на щось (гістограма 4).

Тривога на карантині: результати дослідження

Гістограма 4

Таким чином, можна зробити висновок, що дослідження підтвердило основну гіпотезу про зростання рівня тривоги під час введення карантину.